A dombtetőtől a hegy lábáig

Ahogy az várható volt, az alig több, mint tizennyolc éves Fazekas Gergő bemutatkozott a felnőtt magyar férfi kézilabda válogatottban. Sőt, még gólt is lőtt a németek elleni felkészülési mérkőzésen.

Ez a dolgok rendje, hiszen a korosztályának egyik legtehetségesebbjeként csak az időpont volt kérdéses, hogy ez mikor történik meg. A korábbi szakmai stáb is meghívta már a bővebb keretbe és a frissen kinevezett szövetségi kapitány, Chema Rodriguez sem feledkezett meg róla.

Nincs is ebben semmi szenzáció, hiszen „Geri” nagyon fiatalon, lassan két éve letette már a névjegyét a hazai élvonalban. Gyorsan megtanulták az ellenfelek tisztelni, elismerni képességeit, tudását, amely még tovább fejleszthetők. Az első, igazi „bumm” a pályafutásában, hogy a Telekom Veszprém hívta soraiba, így már a rekord magyar bajnok és kupagyőztes ifjú titánjaként mehet kölcsönbe a lengyel Plockhoz játszani.

De van ennek a történetnek eleje is. Fazekas Gergő kis gyerekként kezdett el kézilabdázni az Éles Kézilabda Iskolában (ÉKI), majd egyetlen lépést sem kihagyva végig ment azon az úton, amely a felnőtt válogatottságig juttatta, hogy folytathassa élete további nagy kalandját, amibe már tíz év kemény munkát, rengeteg lemondást fektetett, hogy apja vérét, szorgalmát, tehetségét örökölve magasra juthasson. Aki szintén kölcsönbe „küldve” (Dunaújváros) indult hódító útjára. Megmondhatatlan, hogy lesz-e Gergőből 237-szeres válogatott, olimpiai negyedik helyezett, tízszeres bajnok, nyolcszoros hazai kupagyőztes, mint az apukája. Veszprémbe visszatérve, megelőzheti-e a legtöbb mérkőzést játszó, listavezető, Iváncsik Gergőt? Mindenesetre az esélye mindegyikre megvan. 

Fazekas Gergő példája, útmutató, irányjelző is arra, hogy egy semmiből felépített, de tudatosan dolgozó utánpótlás nevelő egyesületből kisiskolásként indulva is el lehet jutni a domb tetejéig, majd a hegy lábához, utána onnan megrohamozni a csúcsokat. Éles József klubja ezt bebizonyította.

És a felnőtt csapat mellett is vannak kristálytiszta búvó patakok, amelyek felszínre hozhatnak az ÉKI-s műhelyből tehetséges fiatalokat. Czabula Huba az ifjúsági válogatott tagjaként most nyerte meg társaival a négy nemzet tornáját és készül a nyári, montenegrói Európa-bajnokságra.

De azt is feltétlen meg kell még említeni, hogy Borbély Ádám és Vajda Huba is Fejér-B.Á.L.-os bajnoki teljesítményével vívta ki újra magának a címeres mezt.  

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon!

Megosztom!