„Teher alatt nő a pálma”

Teljes volt az egyetértés az egyik veszprémi klub munkatársával abban, hogy úgy hiányzott ebben a szakaszban a mostani városi rangadó a két csapatnak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. Hiszen a Veszprém – Veszprém ötödik találkozójára a felek a rendkívül izmos, német ellenfelekkel megvívott kupameccsekről érkeztek az arénába. Ráadásul az erőltetett menetelés tovább folytatódik a nemzetközi porondon a két együttesnek.

De azért érdemes a pozitív oldalát is figyelembe venni ennek a mindig, a veszprémi kézilabda ünnepét és erejét jelentő egyszerre látható, értékelhető, elemezhető városi csúcstalálkozónak, amelynek igenis vannak sportszakmai értékei is. Különösen azoknak, akik nem csak a végeredményből (27-48) igyekeznek a következtetéseket levonni. Tehát a nagy fizikai igénybevétel miatt nem kellett se a pályaválasztónak, se a “vendégnek” utaznia. Mindenki otthon volt.

Csak veszprémiek a képen ( Fotó: Cseh Péter)

A Fejér-B.Á.L. Veszprém olyan meccset játszhatott, amelyen abszolút nem forgott veszélyben a bajnoki pontok száma. Tehát a kiesés elleni küzdelemben nem kulcs találkozó volt. Ahogy a Telekom Veszprémnek sem az alapszakasz győzelem szempontjából, hiszen az erőviszonyok fényévnyi távolságban vannak egymástól. De azért az ilyen feszített tempóban mégis szerencsésebb volt a megszokott, nyugodt környezetben pályára lépni, hazai szurkolók előtt, mint mondjuk, Csurgóra, vagy Komlóra buszozni. Délután indulni, éjszaka haza érkezni.

A sportszakmai szempontok közül pedig talán az egyik legfontosabb, hogy a Telekom Veszprém megadta azt a tiszteletet ellenfelének, hogy végig komolyan vette a mérkőzést, amelyre az egyik bizonyíték a negyvennyolc dobott gól. A másik, hogy Momir Ilic edző együttese igyekezett tartani azt a ritmust, amelyet megkövetelnek a további BL összecsapások.

A másik fél, a sérülések miatt ezer sebből vérző, emiatt szinte csapatnyi játékosát elvesztő, hiányzó Konkoly Csaba edző irányította csapat pedig felvette a kesztyűt. A “teher alatt nő a pálma” klasszikus mondást érvényre juttatva küzdöttek, hajtottak, akartak a fiúk. Számos ziccert teremtve, de kihagyva is huszonhét gólt tudtak szerezni Európa egyik legjobb csapata ellen. Mert tudják, hogy ilyenkor, ezzel a mentalitással lehet a legjobban megalapozni a bajnoki folytatásra való felkészülést.

Ami talán az ő szempontjukból a legfontosabb üzenete volt a szurkolóknak. Hogy a klub mélyén is vannak igazi értékek, fiatal, tehetséges, magyar fiúk, akik most a nehéz körülmények miatt máris lehetőséget kaptak élvonalbeli mérkőzésen tudásukat bizonyítani. Ami a most először játszó srácoknak hatalmas élményként, akár meghatározó is lehet további pályafutásukban. Hiszen az ellenfélben erre példát mutatva ott voltak a nemzetközi klasszisok.

Ezek tükrében sem szabad soha lebecsülni, legyinteni a Veszprém – Veszprém rangadókra, ami egy ajándék. Inkább tisztelni, akik ezt nekünk megteremtették, hogy láthassuk…

/Donát Tamás/

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel a Facebookon!

Megosztom!